6/3/2012 Αυτοεκδόσεις το 26% των ψηφιακών τίτλων λογοτεχνίας που πουλήθηκαν στη Μ. Βρετανία, το δεύτερο εξάμηνο του 2011


Σύμφωνα με συνεχιζόμενη έρευνα της εταιρείας Book Marketing Limited (BML), “Books and Consumers” [“Βιβλία και καταναλωτές”], στην Αγγλία, κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου του 2011 (των 28 εβδομάδων που προηγήθηκαν των Χριστουγέννων), το 26% των αντιτύπων των λογοτεχνικών e-books που πουλήθηκαν και το 11% της αξίας τους, ανήκουν ή σε αυτοεκδιδόμενους συγγραφείς, ή σε αυτοεκδόσεις του Kindle ή σε -αποκλειστικά- ψηφιακούς εκδότες. Τα μερίδια αυτά αγοράς δείχνουν ότι η εμπορική διείσδυση των αυτοεκδόσεων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπαν άλλες εκτιμήσεις.

Η ανακοίνωση στο περιοδικό “The Bookseller”, συμπίπτει με την ανακοίνωση από την Amazon, ότι ο πιο δημοφιλής της συγγραφέας στο Kindle το τελευταίο τρίμηνο του 2011, ήταν ο Kerry Wilkinson, που το αστυνομικό του μυθιστόρημα, “Locked In”, πούλησε, συνολικά, 250.000 αντίτυπα ως ψηφιακή αυτοέκδοση, επισκιάζοντας ονόματα όπως αυτά των Stieg Larsson, James Patterson και Stephen King. Ενώ οι άγγλοι και αμερικανοί εκδότες ανταγωνίζονται, τώρα, για να κλείσουν τα δικαιώματα των βιβλίων του Wilkinson, ο ίδιος δηλώνει ότι η Amazon τον βοήθησε να κάνει μόνος τους ό,τι θα έκανε γι’ αυτόν ένας εκδοτικός οίκος. “Η βασική μου ερώτηση είναι: Τι μπορεί να προσφέρει ένας εκδοτικός οίκος, περισσότερα απ’ όσα μπορώ να κάνω ο ίδιος για τον εαυτό μου;” λέει χαρακτηριστικά.

Η εμπορική συμφωνία του Wilkinson με την Amazon, προβλέπει ότι εισπράττει το 35% των εσόδων από τις πωλήσεις βιβλίων του που πουλιούνται με τιμή χαμηλότερη από 1,49£, και το 70% των εισπράξεων από πωλήσεις βιβλίων του με τιμή μεγαλύτερη από αυτή. Ο ίδιος τιμολόγησε το πρώτο του μυθιστόρημα, “Locked In”, στις 0,98 στερλίνες (98 πένες), ανέβασε όμως την τιμή των δύο επόμενων, “Vigiland” και “The Woman in Black”, στις 1,88 στερλίνες και 2,79 στερλίνες, αντίστοιχα, μετά από την επιτυχία του πρώτου. “Η προσιτή τιμή ήταν το κίνητρο για τους αναγνώστες μου να με γνωρίσουν“, σημειώνει, “εάν όμως τους άρεσε το βιβλίο, θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν κάτι περισσότερο για να συνεχίσουν να με διαβάζουν“.

Εάν ο Wilkinson υπογράψει, σήμερα, συμβόλαιο με κάποιον μεγάλο εκδοτικό οίκο, θα προστεθεί σε μια μεγάλη σειρά συγγραφέων που έκαναν κάτι ανάλογο, όπως λ.χ. οι Mark Edwards και Louise Voss, που υπέγραψαν συμβόλαιο με “εξαψήφια αμοιβή“ με τον εκδοτικό οίκο Harper Collins, τον περασμένο Ιούλιο, αφού η ψηφιακή εκδοχή του αστυνομικού τους μυθιστορήματος, “Catch Your Death“, είχε ήδη πουλήσει 42.000 αντίτυπα.

Σύμφωνα με την έρευνα της BML, η σημασία της χαμηλής τιμής των ψηφιακών αυτοεκδόσεων είναι σημαντική, σε μια αγορά στην οποία οι πωλήσεις έντυπων βιβλίων μειώνονται κατά 4% σε αριθμό αντιτύπων και κατά 6% σε αξία. Εάν συνυπολογιστούν και τα e-books, οι πωλήσεις βιβλίων αυξήθηκαν οριακά, κατά 0,4%, ως προς τον αριθμό αντιτύπων, μειώθηκαν όμως κατά 3% σε αξία. Η μέση τιμή των e-books αυξήθηκε ελαφρά, φτάνοντας τις 3,39£ (για τα ψηφιακά βιβλία λογοτεχνίας), έναντι 4,96£ των λογοτεχνικών paperbacks και 7,08£ των βιβλίων λογοτεχνίας με σκληρό εξώφυλλο.

(Πηγή: The Bookseller, Book Marketing Limited, webpronews.com)

Διαβάστε την είδηση στα αγγλικά εδώ (σελίδα για συνδρομητές)

Διαβάστε περισσότερα για την έρευνα εδώ (αποτελέσματα επί πληρωμή)

Διαβάστε τη συνέντευξη του Kerry Wilkinson εδώ