Πληροφοριες για σεμιναρια


5/12/2011Συνέδριο του περιοδικού "The Bookseller" για το μέλλον του βιβλίου (FUTUReBOOK)

Το εξειδικευμένο επαγγελματικό περιοδικό "The Bookseller" οργανώνει στις 5 Δεκεμβρίου 2011, στο Λονδίνο, το συνέδριο FUTUReBOOK για το μέλλον του βιβλίου στη ψηφιακή εποχή. Τα ψηφιακά μέσα και η επιχειρηματική σκέψη αποτελούν τα βασικά θέματα του συνεδρίου, στο οποίο θα λάβουν μέρος μεγάλα ονόματα από τον εκδοτικό και τεχνολογικό χώρο (μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των εταιρειών Bloomsbury, Sourcebooks, Penguin, Anobii, Kobo, κ.ά.). Οι νέες ψηφιακές τάσεις, οι τρόποι να σκέφτεται κανείς διαφορετικά, τα πνευματικά δικαιώματα, οι άδειες και οι νέες συσκευές, είναι οι άξονες που θα απασχολήσουν τους ομιλητές. Ο αναλυτικός κατάλογος των θεμάτων είναι ο εξής:

- «Ψηφιακή σκέψη»

- Γενικότερες ψηφιακές τάσεις

- Οι νέες εταιρείες ψηφιακών εκδόσεων (start-ups)

- Διεθνή δικαιώματα και άδειες

- Δημιουργία βιβλίων

- Νέα μοντέλα διανομής

- Web ή εξειδικευμένες εφαρμογές (apps)

- Ανάδειξη του περιεχομένου

- Λίστες ευπώλητων βιβλίων του Amazon Kindle

- Ανταγωνισμός στο πεδίο των συσκευών και των κινητών τηλεφώνων

Η συμμετοχή στο συνέδριο κοστίζει 359 λίρες στερλίνες για όσους δεν είναι συνδρομητές της ιστοσελίδας του περιοδικού και 329 λίρες στερλίνες για τους συνδρομητές της. Επίσης, υπάρχει η προσφορά "3 for 2", για τρία άτομα που μπορούν να λάβουν μέρος στην τιμή των δυο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα απονεμηθούν και τα βραβεία Ψηφιακής Καινοτομίας, Digital Innovation Awards. Οι κατηγορίες αφορούν την καλύτερη εφαρμογή/εμπλουτισμένο ebook/διαδραστικό βιβλίο, καλύτερη νέα επιχείρηση, καλύτερη ιστοσελίδα, καλύτερη ψηφιακή εκστρατεία μάρκετινγκ, καλύτερη τεχνολογική καινοτομία και καλύτερο εμπνευσμένο-καινοτόμο εκδότη.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου και δηλώστε συμμετοχή εδώ

 

6-8/6/2011Διεθνές Φόρουμ της Ουνέσκο για το μέλλον του βιβλίου στη Μόντσα

Μεταξύ 6-8 Ιουνίου διοργανώνεται στη Μόντσα της Ιταλίας το δεύτερο Διεθνές Φόρουμ για την κουλτούρα και τις πολιτιστικές βιομηχανίες της Ουνέσκο, με θέμα «Το βιβλίο του αύριο: το μέλλον του γραπτού λόγου». «Είναι πλέον καιρός να ασχοληθούμε με το ψηφιακό βιβλίο σε μια παγκόσμια προοπτική. Βρισκόμαστε σ’ ένα στάδιο υβριδικό, μεταξύ δύο συστημάτων και δύο γενιών που συνυπάρχουν, και θα πρέπει να ανακαλύψουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο» δήλωσε η Millagros del Corral πρώην διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισπανίας.

 

Οι κυριότερες θεματικές που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ είναι:
- Η οικονομία του ψηφιακού βιβλίου
- Τα συγγραφικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή
- Η ψηφιακή βιβλιοθήκη

 

Όλες οι εισηγήσεις μεταδίδονται σε απ’ ευθείας μετάδοση στην ιστοσελίδα: www.unesco.org/lelivredemain, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά, με δυνατότητα συμμετοχής του κοινού.

11-13/04/2011Σεμινάρια για ebooks στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου

Στις 11 Απριλίου 2011 και για δύο ακόμα ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο Olympia Exhibition Centre η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο Λονδίνο, μια απ’ τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στο χώρο. Τα βασικά θέματα της φετινής έκθεσης είναι ο τομέας των ψηφιακών, παιδικών εκδόσεων καθώς και η παρουσίαση της αγοράς της Ρωσίας. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια με στόχο την ενημέρωση πάνω στις  τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στο χώρο των εκδόσεων.

The London Book Fair Digital Conference 2011

Στόχος του συνεδρίου είναι να ενημερώσει το κοινό για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο χώρο του βιβλίου με την είσοδο των e-books και τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει όλο και περισσότερο το  e-market. Η πώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει : 295 λίρες μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου, 335 λίρες μετά τις 8 Φεβρουαρίου 2011.

Μερικοί απ’ τους ομιλητές που λαμβάνουν μέρος είναι:

Michael Tamblyn, Kobo, 
Evan Schnittman, Bloomsbury Publishing PLC
Sol Rosenberg, Copia Interactive LLC
Kate Mosse, Author
Tanya Field, O2
Freya Thomas Monk, Pearson

Σεμινάρια

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά απ’ τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν:

 1. “Ψηφιακή εποχή: Κοιτάζοντας πέρα απ’ το τυπωμένο βιβλίο”  Το πρώτο απ’ τα σεμινάρια για το ηλεκτρονικό βιβλίο θα έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση της νέας ψηφιακής εποχής και των προοπτικών που αυτή ανοίγει. Η εικόνα και το φιλμ γίνονται τώρα αντικείμενα της εκδοτικής βιομηχανίας, οι απαιτήσεις του κοινού για συσκευές και δραστηριότητες που σχετίζονται με τα  πολυμέσα αυξάνονται όλο και περισσότερο και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκδοτική και καλλιτεχνική κοινότητα είναι πολλές. Με διαφορετική οπτική από προηγούμενες χρονιές, το σεμινάριο έχει στόχο να εξετάσει το ηλεκτρονικό βιβλίο ως διαδραστικό μέσο (περιεχόμενο, δημιουργικότητα) αφήνοντας στην άκρη ζητήματα παραγωγής και δικαιωμάτων. 
 2. Ψηφιακές» στρατηγικές
 3. “Περιεχόμενο σε κρίση: Διδάγματα και προοπτικές εκτός της εκδοτικής βιομηχανίας” Η συνεχής και αναπόφευκτη εξέλιξη της τεχνολογίας και η επίδραση της  στο χώρο της εκδοτικής βιομηχανίας θα είναι το θέμα αυτού του σεμιναρίου. Πώς οι εκδοτικές βιομηχανίες προσπαθούν να βρουν νέες ιδέες για να μπορέσουν να καταλάβουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
 4. “Ηλεκτρονικό βιβλίο και αμερικανική παιδική αγορά”
 5. “Ηλεκτρονικό βιβλίο: Το τέλος της βιβλιοθήκης και του προσωπικού υπολογιστή”
 6. “Οι εκδόσεις του μέλλοντος: Νέες τεχνολογίες και εκδόσεις”

 

Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων στα αγγλικά πατήστε εδώ

Διαβάστε όλες τις πληροφορίες για την έκθεση εδώ

29/3/2011Εκδήλωση στο Floral: "Ψηφιακό βιβλίο: μια νέα εποχή;"

"Ψηφιακό βιβλίο: μια νέα εποχή;" Ανοιχτή συζήτηση στο café-βιβλιοπωλείο Floral, την Tρίτη 29/3, στις 19.00.

Το Floral, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για το ψηφιακό βιβλίο. Εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες και άνθρωποι του βιβλίου συναντούνται στο Floral για να εκφράζουν τις απόψεις και το προβληματισμό τους γύρω από την αλλαγή του τοπίου στην παραγωγή και τη διάδοση των κειμένων που φέρνει το ψηφιακό βιβλίο.

Μεταξύ από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
- Τι σημαίνει «ηλεκτρονική ανάγνωση»; Πώς διαβάζουμε «ψηφιακά»;
- Πόση ικανοποίηση μας επιφυλάσσει σήμερα η τεχνολογία (τα smartphones, τα tablet PCs, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες-ereaders;)
- Τι ακριβώς πληρώνουμε όταν αγοράζουμε ένα ebook και σε τι διαφέρει αυτό από το να κατεβάζουμε δωρεάν κείμενα, ειδήσεις, βίντεο, κλπ., από το διαδίκτυο;
- Τι επίδραση έχουν τα ψηφιακά μέσα στον τρόπο που γράφεται και διαβάζεται σήμερα η λογοτεχνία; (όπως, επίσης, τα παιδικά βιβλία, οι εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά, τα εκπαιδευτικά βιβλία, τα δοκίμια;)
- Πώς αλλάζει ο ρόλος όσων συνδέονται με τον κύκλο ζωής του βιβλίου -αρχίζοντας από τους συγγραφείς και περνώντας στους εκδότες, τους βιβλιοπώλες, μέχρι και τους τυπογράφους;
- Θα αυξηθεί ο αριθμός των εκδόσεων εξαιτίας του ψηφιακού βιβλίου και του print-on-demand; Θα αποκτήσουμε πιο εύκολη πρόσβαση προς τα κείμενα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο;
- Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική, σε σχέση με το «κλείδωμα» ή όχι των ebooks, και ποια είναι τα σημαντικότερα επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης;
- Υπάρχουν άραγε όρια στο μοντέλο της «δωρεάν, ελεύθερης ροής» περιεχομένου στο διαδίκτυο (faucet model); Πώς μπορεί να αποφύγει ο κόσμος του βιβλίου τα παθήματα της μουσικής βιομηχανίας και του σινεμά;

Συζητούν οι: Νίκος Χατζόπουλος (εκδότης , εκδόσεις Οξύ), Αργύρης Καστανιώτης (εκδότης), Νίκος Πασχαλάκης (διευθύνων σύμβουλος - Q &R Α.Ε, myebooks.gr), Θοδωρής Βασιλόπουλος (διευθύνων σύμβουλος - βιβλιοπωλείο Ευριπίδης), Νίκος Βλαντής (συγγραφέας & εκδότης - εκδόσεις Μαγικό Κουτί), Μιχάλης Καλαμαράς (συντάκτης του blog Ηλεκτρονικός Αναγνώστης). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος (Ειδικός Σύμβουλος του Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση εδώ

27/3/2011Διεθνές Συνέδριο Tools of Change for Publishing στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια

Στo πλαίσιo της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (28-31 Μαρτίου 2011), την Κυριακή 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο “Tools of Change for Publishing” (TOC). Σε συνέχεια των συνεδρίων  TOC σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, η εταιρεία συμβούλων O’ Reilly Media οργανώνει για πρώτη φορά ένα μοναδικό στο είδος του συνέδριο για το μέλλον των παιδικών εκδόσεων στη ψηφιακή εποχή. 25 ομιλητές από 7 διαφορετικές χώρες, απ’ τον εκδοτικό και τεχνολογικό χώρο,  θα παρουσιάσουν και θα εξετάσουν τις αλλαγές που υπόκειται ο εκδοτικός κόσμος, ιδιαίτερα εκείνος του παιδικού βιβλίου, μπροστά στα νέα ψηφιακά δεδομένα, τόσο στον τρόπο αφήγησης και εικονογράφησης, όσο και αναφορικά με την αγορά και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά συσκευές ανάγνωσης και εφαρμογές "σε  δράση" μέσα απ’ τη μικρή έκθεση που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις ομιλίες.

 

Διαβάστε το δελτίο τύπου της εταιρείας O’ Reilly Media εδώ

Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου εδώ

9/3/2011Σεμινάριο για τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων & μεταφραστών (πρακτικά)

 

Σεμινάριο

ΕΚΕΒΙ- Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ)

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας,

συγγραφείς & μεταφραστές:

τι αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον;

 

 

Στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου, το ΕΚΕΒΙ και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, διοργάνωσαν σεμινάριο για τα Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους συγγραφείς και τους μεταφραστές στο ψηφιακό περιβάλλον, την

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

 μεταξύ 12.00-17.00

στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

(οδός Μπουμπουλίνας 20-22, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο)

 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, συζητήθηκε το βασικό νομικό πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει για τους συγγραφείς και τους μεταφραστές, τόσο στο αναλογικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον. Δόθηκε έμφαση σε ειδικότερα ζητήματα που προκύπτουν από συμβάσεις μεταξύ δημιουργών και εκδοτών για την εκμετάλλευση των έργων των πρώτων κυρίως στο ψηφιακό περιβάλλον. Τέλος αναφέρθηκαν τρόποι με τους οποίους ένας δημιουργός μπορεί να κινηθεί πρακτικά και νομικά σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων του.

 

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιέλαβε τις εισηγήσεις:

 

 1. Ειρήνη Σταματούδη, διευθύντρια ΟΠΙ:

Βασικό νομικό πλαίσιο για συγγραφείς και μεταφραστές

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εισήγησης, εδώ

 1. Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, δικηγόρος-επιστημονική συνεργάτις ΟΠΙ: Τι πρέπει να προσέχει κανείς σε μια σύμβαση εκμετάλλευσης έργου στο ψηφιακό περιβάλλον;

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εισήγησης, εδώ

 1. Μαρία Γ. Σινανίδου, δικηγόρος-επιστημονική συνεργάτις ΟΠΙ:  Πώς μπορώ να προστατεύσω το έργο μου στο ψηφιακό περιβάλλον; (πρόληψη και καταστολή)

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της εισήγησης, εδώ

 

Το σεμινάριο χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος και -με γραπτό μήνυμά του που διάβασε η κα. Κλαίτη Σωτηριάδου, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων- ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Αλέξης Ζήρας. Το σεμινάριο παρακολούθησαν ο νομικός σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Ανδρέας Ζάννος, και ο διευθυντής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), κ. Άρης Πετρόπουλος. Τη συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε τις εισηγήσεις, συντόνισε ο συγγραφέας και μεταφραστής, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Κώστας Κατσουλάρης.

 

Τις παρουσιάσεις ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση με τους εκπροσώπους των εκδοτών, των συγγραφέων και μεταφραστών που παρακολούθησαν το σεμινάριο, η οποία αναφέρθηκε στα θέματα των προβλέψεων μιας εκδοτικής σύμβασης, του είδους των δραστηριοτήτων που προστατεύονται από copyright, της υποχρέωσης ή μη «πίστης» προς τον εκδότη του έντυπου βιβλίου, του τρόπου υπολογισμού της αμοιβής των συγγραφέων και των μεταφραστών, της δυνατότητας η μη εφαρμογής του νόμου περί ενιαίας τιμής βιβλίου στο ψηφιακό περιβάλλον, καθώς και της ανάγκης προστασίας από τις άδηλες ‘δευτερεύουσες’ ψηφιακές εκμεταλλεύσεις των έργων, σε συλλογικό επίπεδο, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα από την ελληνική και διεθνή εμπειρία.

14-16/2/2011Διεθνές Συνέδριο Tools of Change for Publishing στη Νέα Υόρκη

Μεταξύ 14 και 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το πέμπτο κατά σειρά συνέδριο της εταιρείας συμβούλων O’ Reilly Media, “Tools of Change for Publishing”. Το συνέδριο προσελκύει εταιρείες, οργανισμούς, αλλά και μεμονωμένα άτομα απ’ όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να συζητήσει μαζί τους, να θέσει ερωτήματα και να απαντήσει σε προβληματισμούς αναφορικά με το μέλλον του εκδοτικού χώρου στην ψηφιακή εποχή. 

Συγγραφείς, βιβλιοπώλες, εκδοτικοί οίκοι, υπεύθυνοι πωλήσεων και μάρκετινγκ, εταιρείες-κολοσσοί του ηλεκτρονικού χώρου, ΜΜΕ, εκπρόσωποι πανεπιστημίων και μουσείων παγκόσμιας φήμης και πολλοί ακόμα, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να παρακολουθήσουν μια σειρά από σεμινάρια και παρουσιάσεις.

(Πηγή: toccon.com)

Για να δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου πατήστε εδώ

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ

24-26/1/2011Διεθνές Συνέδριο Digital Book World στη Νέα Υόρκη

Στις 24 Ιανουαρίου και για τις δύο επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση και το Συνέδριο Digital Book World 2011 στη Νέα Υόρκη. Η έμφαση του συνεδρίου δίνεται στις εμπορικές πτυχές των ψηφιακών εκδόσεων, και όχι τόσο στη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, εξετάζοντας τις ανάγκες των εκδοτών και τους μελλοντικούς στόχους τους, σε σχέση με την ανάπτυξή και την επιτυχία τους στο μεταβαλλόμενο εκδοτικό περιβάλλον.

Οι εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις από τους εξής ομιλητές:

- Russ Grandinetti (υπεύθυνος της Amazon.com για το περιεχόμενο του Kindle): Δεδομένα και πρακτικές που βοηθούν τους εκδότες να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων τους

- Abe Murray (υπεύθυνος του Google eBook): 10 ενδιαφέροντα δεδομένα από τη νέα εμπειρία μας στη χονδρική και λιανική πώληση ψηφιακών βιβλίων

- Συζήτηση: Ποιo είναι το μέλλον των βιβλιοπωλείων από τούβλα-και-λάσπη;  συζήτηση με χρηματοοικονομικούς αναλυτές των εταιρειών: Amazon.com, Borders και Barnes & Noble που προέρχονται από τους ομίλους Publishers Marketplace, SIG Susquehanna Financial Group και Goldman Sachs, υπό τη διεύθυνση της Sarah Weinman.

Καθώς και πολλές συνεδρίες στις θεματικές ενότητες:

- Research, data and perspective

- eBooks and beyond

- Sales and marketing in the digital age

- The evolution of children’s publishing

- New business models that work

Διαβάστε όλες τις πληροφορίες για το συνέδριο στα αγγλικά εδώ

19/1/2011Σεμινάριο για τα πνευματικά δικαιώματα των εκδοτών (πρακτικά)

Στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου, το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) διοργάνωσε σεμινάριο για τα Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τους εκδότες στο ψηφιακό περιβάλλον, την

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011, στις 15.00

στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΒΙ

(οδός Αθ. Διάκου 4, Μακρυγιάννη, στάση μετρό: Ακρόπολη)

 

 

Στο σεμινάριο, επιστημονικοί συνεργάτες του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (www.opi.gr) παρουσιάσαν ζητήματα σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εκδότη στο αναλογικό και ψηφιακό περιβάλλον, εστιάζοντας στα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας στις ψηφιακές εκδοτικές συνεργασίες, καθώς και σε θέματα που αφορούν στην τεχνολογική προστασία και ψηφιακή διαχείριση του βιβλίου.

 • H είσοδος του ψηφιακού βιβλίου στην αγορά αλλάζει τις σχέσεις του εκδότη με τους συγγραφείς, τους μεταφραστές και τους άλλους δημιουργούς και με ποιο τρόπο;
 • Μπορούμε να κατεβάζουμε απεριόριστα υλικό από το διαδίκτυο και τι υποχρεώσεις έχουμε στην διαχείριση αυτού του υλικού;
 • Τι περιθώρια προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας  υπάρχουν στο διαδίκτυο  και ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται;

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε τις εξής εισηγήσεις, συνολικής διάρκειας 60’:

 

 1. Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, δικηγόρος-επιστημονική συνεργάτις ΟΠΙ: Υποχρεώσεις και δικαιώματα του εκδότη στην εκδοτική σύμβαση
  Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης σε pdf, εδώ.
 2. Μαρία Γ. Σινανίδου, δικηγόρος-επιστημονική συνεργάτις ΟΠΙ:  Ψηφιακές εκδόσεις: ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε περιπτώσεις παραπομπών μεταξύ ιστοσελίδων (linking, framing)
  Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης σε pdf, εδώ.
 3. Ευαγγελία Βαγενά, δικηγόρος-επιστημονική συνεργάτις ΟΠΙ: Τεχνολογική προστασία και ψηφιακή διαχείριση του βιβλίου.
  Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης σε pdf, εδώ.

 

Ακολούθησε συζήτηση με το πολυπληθές κοινό εκδοτών που παρακολούθησε την εκδήλωση.

 

12/1/2011Ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος digi retail (πρακτικά)

Ημερίδα

ΕΚΕΒΙ- Υπουργείου Ανάπτυξης-

Ψηφιακών Ενισχύσεων Α.Ε.

για το νέο πρόγραμμα digi-retail

 

 

Στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» 2007-2013, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προκήρυξε δύο νέα προγράμματα χρηματοδότησης στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, με τίτλο digi-content και digi-retail

 • Για το πρόγραμμαdigi-retailτο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» διοργάνωσαν ειδικά για τις επιχειρήσεις του βιβλίου(βιβλιοπωλεία και βιβλιοχαρτοπωλεία) Ημερίδα, την

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011, στις 16.00

στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΒΙ

(οδός Αθ. Διάκου 4, Μακρυγιάννη, στάση μετρό: Ακρόπολη)

 

με στόχο την ενδελεχή παρουσίαση των δυνατοτήτων του και την επίλυση αποριών των ενδιαφερομένων, όσον αφορά την επιτυχημένη προετοιμασία και υποβολή προτάσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της παρουσίασης του διευθύνοντος συμβούλου των «Ψηφιακών Ενισχύσεων Α.Ε.» κ. Αλέξανδρου Μπρέγιαννη, σε αρχείο .pdf, εδώ.

 • Υπενθυμίζεται οι προτάσεις επενδυτικών σχεδίων στo πλαίσιο της δράσης digi- retail υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στο χρονικό διάστημα από την 14η Ιανουαρίου 2011 έως την 15η Φεβρουαρίου 2011.

 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το πρόγραμμα digi-retail, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί να ενισχύσει επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (στις οποίες περιλαμβάνονται τα βιβλιοπωλεία και βιβλιοχαρτοπωλεία) με στόχο:

α) τη βελτίωση της εσωτερικής τους διαχείρισης και τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, με αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης αποθήκης, πωλήσεων, αγορών κλπ. και
β) την ψηφιακή ενίσχυση της εξωστρέφειας και την πρόσβαση σε νέα καταναλωτικά κοινά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την ηλεκτρονική τους προβολή και προώθηση. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η υιοθέτηση ολοκληρωμένων διαδικασιών ψηφιακής λιανικής, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, οι έξυπνες κάρτες, τα ηλεκτρονικά κουπόνια, η διαφήμιση μέσα από κοινωνικά δίκτυα, η διασύνδεση φυσικού και ηλεκτρονικού κόσμου μέσω smart tags, οι διαδραστικές οθόνες, κ.α. Ο πληθυσμός-στόχος του προγράμματος είναι 200.000 επιχειρήσεις. Οι δράσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών και καλύπτουν το 50% του κόστους των επενδυτικών σχεδίων.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περισσότερες πληροφορίες & έντυπα καθώς και ο Οδηγός της δράσης περιέχονται στις ιστοσελίδες:

http://www.digitalaid.gr/ (εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ», διαχειριστής του προγράμματος),

http://www.infosoc.gr/ (Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού)

http://www.mindev.gov.gr/ (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας),

καθώς και τηλεφωνικά, καλώντας ατελώς τον αριθμό 8005000115.

7/12/2010Ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος digi content (πρακτικά)

 

Μεγάλη συμμετοχή εκδοτών στην ημερίδα
ΕΚΕΒΙ- Υπουργείου Ανάπτυξης-Ψηφιακών Ενισχύσεων Α.Ε.
για το νέο πρόγραμμα digi-content

Με συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερους από 40 εκδοτικούς οίκους, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΒΙ, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010, η Ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της εταιρείας «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» για την παρουσίαση του νέου προγράμματος στον τομέα της τεχνολογίας ψηφιακού περιεχομένου, digi-content.

Προλογίζοντας την Ημερίδα, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη, διευκρίνισε ότι η Ημερίδα αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει το ΕΚΕΒΙ στις νέες τεχνολογίες και στην ψηφιοποίηση. Με την ευκαιρία ανακοίνωσε τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου, με αποκλειστικό σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και την επιμόρφωση των επαγγελματιών για τα θέματα αυτά, καθώς και την άσκηση ρόλου συμβούλου, με την ανάληψη πρωτοβουλιών ρυθμιστικού περιεχομένου προς όλους τους αρμόδιους φορείς. (Το Παρατηρητήριο θα ανέβει στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ τις επόμενες ημέρες).

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» -που αποτελεί τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης για όλα τα προγράμματα της «Ψηφιακής Σύγκλισης»- καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γκρίτζαλης τόνισε ότι έχει γίνει προσπάθεια, οι διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων να είναι απλές, ποσοτικοποιημένες, ταχείες, διαυγείς και αδιαμφισβήτητες.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας των «Ψηφιακών Ενισχύσεων», κ. Γιάννης Λάριος, αναφέρθηκε στη χώρα μας που αλλάζει, κάτω από την επίδραση των νέων τεχνολογιών («το 40% του πληθυσμού έχει πλέον πρόσβαση στο Ίντερνετ», όπως είπε, «ενώ το βιβλίο βρίσκεται στην πρώτη θέση των αγορών σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα πολιτιστικά προϊόντα, και στην 6η θέση, συνολικά».) Στη συνέχεια παρουσίασε τις προδιαγραφές του προγράμματος digi-content, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε στο ποιες είναι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις (όλες, αρκεί να έχουν κλείσει μια διαχειριστική περίοδο), ποια είναι τα ανώτατα όρια προϋπολογισμού κάθε σχεδίου, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, ποιες είναι οι χρηματοδοτούμενες ενέργειες ψηφιοποίησης, εμπλουτισμού, τεκμηρίωσης, μετατροπής, προβολής και εμπορικής εκμετάλλευσης του περιεχομένου, και ποιες είναι οι χρηματοδοτούμενες δαπάνες (προμήθειας εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών), κατ’ αντιστοιχία. Υπενθύμισε ότι στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία δυναμικού ευρυζωνικού περιεχομένου, εμπορικά διαθέσιμου μέσα από πολλαπλά κανάλια διανομής (λ.χ. ψηφιακούς αναγνώστες βιβλίων, υπολογιστές ταμπλέτας, συσκευές κινητής επικοινωνίας, κοκ.)

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της παρουσίασης του κ. Γιάννη Λάριου, σε αρχείο .pdf, εδώ και να παρακολουθήσετε το βίντεο της παρουσίασης και των ερωτήσεων και αποκρίσεων που ακολούθησαν εδώ.

Οι προτάσεις επενδυτικών σχεδίων στo πλαίσιο της δράσης digi-content υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στο χρονικό διάστημα από την 6η Δεκεμβρίου 2010 έως την 14η Ιανουαρίου 2011 (το ΕΚΕΒΙ έχει ζητήσει με επιστολή του τη χρονική παράταση της ημερομηνίας λήξης για την υποβολή των προτάσεων).

Περισσότερες πληροφορίες, τα έντυπα καθώς και οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή περιέχονται στις ιστοσελίδες:

http://www.digitalaid.gr/ (εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ», διαχειριστής του προγράμματος), 

http://www.infosoc.gr/ (Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού) 

http://www.mindev.gov.gr/ (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), 

Πληροφορίες παρέχονται και τηλεφωνικά, καλώντας ατελώς τον αριθμό 8005000115.

Βασικα κειμενα


Gilbane Group
Ένας Οδηγός για την Τροποποίηση της Εκδοτικής Διαδικασίας: Επτά Ουσιώδη Βήματα για την Επαν-εφεύρεση της Εκδοτικής Διαδικασίας

Η έκθεση A Blueprint for Book Publishing Transformation: Seven Essential Processes to Re-Invent Publishing, συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από ομάδα ειδικών της αμερικανικής εταιρείας εξειδικευμένων συμβούλων Gilbane Group, με χρηματοδότηση των οργανισμών και εταιρειών: Aptara, BISG, Hewlett- Packard, Mark Logic, North Plains Systems, Océ North America, Really Strategies.

 

Τα περιεχόμενά της είναι:

 1. Η ψηφιακή εποχή έρχεται στις εκδόσεις
 2. Τα επτά βασικά στάδια της έκδοσης  βιβλίων
 3. Τι είναι το ψηφιακό βιβλίο;
 4. Οι προοπτικές του κλάδου του ψηφιακού βιβλίου 
 5. Μελέτες περίπτωσης εκδοτικών επιχειρήσεων

Η έκθεση αυτή περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το θεμα του ψηφιακού βιβλίου, αν και απευθύνεται σε εκδοτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγγλόφωνες κυρίως χώρες.

 

Η έκθεση αναφέρεται σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους εκδότες παγκοσμίως σε σχέση με το ψηφιακό βιβλίο, όπως:

 • Η αγορά του ψηφιακού βιβλίου και οι προοπτικές της (στις αγγλόφωνες χώρες)
 • Τεχνικά θέματα προτύπων ψηφιοποίησης και μετατροπής αρχείων σε μορφή κατάλληλη για ανάγνωση από ηλεκτρονικούς αναγνώστες
 • Συσκευές ανάγνωσης
 • Εμπλουτισμένο ψηφιακό βιβλίο
 • Πνευματικά δικαιώματα του ψηφιακού βιβλίου και διαχείρισή τους
 • Νέες τεχνολογίες υπολογιστών που επηρεάζουν το ψηφιακό βιβλίο
 • Πλατφόρμες διαχείρισης ψηφιακών βιβλίων

Αν και η έκθεση προϋποθέτει ότι ο αναγνώστης έχει κάποια εξοικείωση με το θέμα, ο Έλληνας αναγνώστης θα λύσει πολλές απορίες του διαβάζοντάς την ή θα διαπιστώσει ότι πολλά από τα θέματα που τον απασχολούν, παραμένουν ακόμη ρευστά και στην πολύ πιο προηγμένη αγορά των αγγλόφωνων χωρών.

 

Το κυρίως κείμενο καλύπτει 179 σελίδες και υπάρχουν 5 εκτενή παραρτήματα με εξειδικευμένες πληροφορίες, διευθύνσεις επιχειρήσεων κλπ.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά, πιέστε εδώ(απαιτείται η δήλωση των στοιχείων του χρήστη)

Colleen Cunningham (Adams Media)
Από την Έντυπη στην Ηλεκτρονική Έκδοση: Τροποποιώντας τη Ροή Εργασίας

Ο χώρος των εκδόσεων καλωσόρισε το ηλεκτρονικό βιβλίο, βλέποντας σ’ αυτό έναν νέο τρόπο προσέγγισης του αναγνωστικού κοινού. Τα νέα δεδομένα όμως που θέτει το e-book, φέρνουν μια σειρά από προκλήσεις, τις οποίες οι σχεδιαστές του τυπωμένου βιβλίου ζητείται να αντιμετωπίσουν, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να πετύχουν τον αρχικό τους στόχο.

 

Νέες εφαρμογές και νέες συσκευές οδηγούν όλο και περισσότερους σχεδιαστές στη μετατροπή των βιβλίων σε μορφή ePub, με αποτέλεσμα να αλλάζει πλήρως η ροή εργασίας τους, ό,τι δηλαδή γνώριζαν και ήταν συνηθισμένοι να κάνουν μέχρι σήμερα.

Η Colleen Cunningham της εταιρείας συμβούλων «Adams Media» επιχειρεί μια χαρτογράφηση των βασικών ζητημάτων (υπάρχει χρόνος, δεξιότητες, μέσα; τι γίνεται με τον έλεγχο ποιότητας; ποιες συμφωνίες είναι αναγκαίο να γίνουν; κοκ.), τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί κατά τη μετάβαση προς το ψηφιακό βιβλίο, ενώ βλέπει με αισιοδοξία προς το μέλλον, θεωρώντας ότι η νέα τεχνολογία είναι σύμμαχος και όχι εχθρός των εκδόσεων και του βιβλίου.

(Πηγή: digitalbookworld.com)

Διαβάστε το κείμενο στα αγγλικά εδώ.

Lisa Daly (Threepress Consulting)
Πώς να φτιάξετε εμπλουτισμένα e-books

Την απάντηση έδωσε η Lisa Daly, πρόεδρος της Threepress Consulting, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για τις ψηφιακές εκδόσεις, σε παρουσίαση στο συνέδριο Digital Book World, τον Ιανουάριο. Η Daly προτείνει ως λύση το πρότυπο Epub 3, το οποίο αναμένεται να κάνει επίσημα την είσοδό του στην αγορά μέσα στο 2011.

 

Η Lisa Daly συμβουλεύει τους εκδότες να ενημερωθούν για το νέο πρότυπο, το οποίο θα τους διευκολύνει να δημιουργήσουν εμπλουτισμένα ηλεκτρονικά βιβλία με χαμηλό κόστος και με τέτοια μορφή ώστε να μπορούν να πουληθούν από το iBookstore της Apple (για το iPhone και το iPad). Το Epub 3 θα τους διευκολύνει να εμπλουτίσουν τα e-books τους με αρχεία βίντεο και ήχου και να σχεδιάσουν διαδραστικές εμπειρίες μέσω Java Script.

 

Η Daly τόνισε ακόμα τη σημασία που έχει για τους εκδότες η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου προτύπου για τα εμπλουτισμένα βιβλία τους, ανεξάρτητα από τις “προκλήσεις” που τους θέτουν ηλεκτρονικοί κατασκευαστές και μεταπωλητές. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το κόστος του σχεδιασμού είναι χαμηλότερο και προσφέρονται μεγαλύτερα περιθώρια για δημιουργικό πειραματισμό.

 

(Πηγή: mediabistro.com)

 

Διαβάστε το κείμενο στα αγγλικά εδώ

Emily Williams (Book Industry Study Group/BISG)
Copyright, ebooks και το Απρόβλεπτο Μέλλον

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τα βιβλία. Οι διαπραγματεύσεις για τα πνευματικά δικαιώματα ήταν απλές και η αγορά μιας από τις πιο δημιουργικές τέχνες, ήταν από τις πιο σταθερές και ώριμες. Σήμερα τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) ανοίγουν έναν δρόμο προς το άγνωστο. Τα ηλεκτρονικά βιβλία ξαναφέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και προκαλούν ερωτήματα και αντιδράσεις. Αλλά πού θα καταλήξει το ζήτημα, όταν οι εμπλεκόμενοι δεν ξέρουν ακριβώς τη φύση και τον τρόπο αντιμετώπισης του νέου φαινομένου;

 

Η απάντηση κρύβεται στο τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η μετάβαση την οποία βιώνουμε. Αν τα e-books θεωρηθούν ως μια νέα μορφή έντυπων βιβλίων, που βοηθάει απλώς την επέκταση του αναγνωστικού κοινού και μπορεί να συνυπάρξει με παλιότερες μορφές, τότε το σημερινό μοντέλο για τα πνευματικά δικαιώματα θα επιβιώσει. Αν όμως απ’ την άλλη μεριά τα e-books του σήμερα αποτελούν οιωνό ενός καθαρά ψηφιακού μέλλοντος, που δεν αφήνει περιθώρια σε καμία άλλη μορφή βιβλίου να υπάρξει, τότε όλοι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους διότι... η νέα εποχή πλησιάζει!

 

Διαβάστε το κείμενο στα αγγλικά εδώ

 

The Library Thing (ανάρτηση σε blog)
Η σπειροειδής πτώση ιδιοκτησίας και αξίας: προβληματισμοί γύρω απ’ το e-book

Το ζήτημα σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των e-books προέκυψε πριν λίγες μέρες σε συζήτηση στο μπλογκ «Dear Author». Το ηλεκτρονικό βιβλίο σήμερα  επαναπροσδιορίζει την έννοια της ιδιοκτησίας και νέα μοντέλα προκύπτουν:

«Όσο κι αν υπάρχουν και άλλα ενδεχόμενα, είμαι σίγουρη ότι με τη βελτίωση της έννοιας της ιδιοκτησίας», γράφει στο μπλογκ η Τζέιν, «καθώς και με συγκρίσιμες τιμές μεταξύ των μέσων, τα e-booksδεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα στη θέση που είναι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα επιχειρησιακά πρότυπα και νέα μοντέλα διαμόρφωσης τιμών. Θα μπορούσαν άραγε οι εκδότες να αντισταθούν στην πτωτική πίεση στις τιμές που ασκούν τα e-books, εφευρίσκοντας ένα επιχειρησιακό μοντέλο που να αυξάνει το αίσθημα ιδιοκτησίας και, άρα, αξίας στον καταναλωτή; Είναι το μοντέλο της πρόσβασης από παντού (από όλα τα μέσα - cloud access) ένα τέτοιο πρότυπο;»

Υποψιάζομαι πως η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Η απώλεια της ιδιοκτησίας δημιουργεί μια σπειροειδή πτώση της αξίας, ενώ παράλληλα αλλοιώνει την ίδια την αντίληψη που έχουμε όλοι περί πληρωμής των βιβλίων.

Για να αποκτήσουμε ένα έντυπο βιβλίο, να το κάνουμε κτήμα μας, αρκεί να το αγοράσουμε πληρώνοντας γι’ αυτό μια φορά. Από εκεί και πέρα αποτελεί ιδιοκτησία μας. Στην περίπτωση όμως των e-books, το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν μας ανήκει, στην πραγματικότητα το ‘νοικιάζουμε’ (με κάτι που μοιάζει με χρονομίσθωση). Μπορεί να μην είναι ακόμα αντιληπτό, σταδιακά όμως θα γίνει. Άλλωστε τα διανοητικά πρότυπα αλλάζουν πιο αργά από την τεχνολογία.

Εάν το Kindle βασιζόταν απ’ την αρχή στο μοντέλο της “ελεύθερης ροής”, αν δηλαδή όλα ήταν εξ αρχής ανοιχτά και δωρεάν για όλους, τότε θα είχε αποτύχει. Οι καταναλωτές δεν θα είχαν ανταλλάξει την αληθινή ιδιοκτησία τους για ένα μετρήσιμο και ελεγχόμενο προϊόν. Αλλά θα φθάσουμε εκεί αρκετά σύντομα, δεδομένου ότι κάθε βήμα απομάκρυνσης από την έννοια της “ιδιοκτησίας”, κάνει το επόμενο βήμα πιο αποδεκτό. Μόλις συνειδητοποιήσει κανείς πως το Kindle ebook του είναι “μερικώς” δικό του, θα αποδεχτεί σιγά-σιγά πως στην πραγματικότητα δεν του ανήκει καθόλου. Τα ηλεκτρονικά βιβλία του Google βρίσκονται ένα ακόμα βήμα πιο μακριά από έννοια της ιδιοκτησίας. Όταν χάνεται η έννοια της ιδιοκτησίας, τότε όλα επιτρέπονται. Έτσι φτάνουμε στο μοντέλο της “ελεύθερης ροής” (faucet model). Αρκεί μόνο να σκεφτούμε την κατάληξη που είχε η μουσική βιομηχανία. Το αποτέλεσμα μιας σειράς αλλαγών ήταν να οικειοποιείται κανείς μουσικά αρχεία, είτε καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο, είτε δωρεάν.

Οι αλλαγές μπορεί να είναι πολιτιστικά και οικονομικά ουδέτερες. Η αγορά και ανάγνωση τυπωμένων βιβλίων δεν ήταν ποτέ νούμερο ένα στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού, εξαιτίας της φυσικής υπόστασης του βιβλίου. Ίσως οι νέες εξελίξεις και η ελεύθερη ροή περιεχομένου να οδηγήσουν περισσότερο κόσμο στην ανάγνωση και στην αγορά βιβλίων, και μάλιστα των “καλών” βιβλίων. Ίσως πάλι και όχι.

Δυστυχώς, τόσο η ψηφιοποίηση του περιεχομένου, όσο και η ασάφεια που ακολουθεί την έννοια της ιδιοκτησίας γεννούν ένα νέο είδος πειρατείας. Οι λάτρεις της αυτονομίας και της προσωπικής ελευθερίας επαναστατούν απέναντι στους περιορισμούς που θέτει το DRM, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες βλέποντας την έννοια της ιδιοκτησίας να υποτιμάται όλο και περισσότερο παύουν να νοιάζονται και εν τέλει αγνοούν πλήρως τις συνέπειες των πράξεων τους. Η υποβάθμιση της ιδιοκτησίας θρέφει την πειρατεία και η αυξανόμενη πειρατεία υποβαθμίζει την έννοια της ιδιοκτησίας.

Οι συγγραφείς για να εξασφαλίσουν την πληρωμή τους και τη προώθηση του έργου τους θα αναγκαστούν να καταφύγουν στη χρήση της διαφήμισης. Η ανάγνωση και το e-book θα χάσουν κάθε αξία και θα εμπορευματοποιηθούν πλήρως. Το μήνυμα που θα περάσει τότε στους καταναλωτές θα είναι το εξής: «Την έχεις πατήσει σε τέτοιο βαθμό που είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις για το προνόμιο».

Ειδικοί πάνω στα e-books αποφαίνονται πως η πειρατεία είναι προτιμότερη από το “σκοτάδι” και πως όλοι θα πληρώσουν μόλις όλα είναι διαθέσιμα σε μια “δίκαιη” τιμή.

Ας σκεφτούμε όμως τι έγινε σε άλλες περιπτώσεις ψηφιοποίησης. Ας πάρουμε το  παράδειγμα της μουσικής βιομηχανίας. Η “φυσική” αγορά μουσικής για περισσότερο από μια δεκαετία ακολουθούσε καθοδική πορεία. Όταν ξεκίνησαν οι ψηφιακές αγορές το αποτέλεσμα ήταν να καλυφθεί μόνο ένα κομμάτι της απώλειας. Το εισόδημα από τις διαφημίσεις του Pandora, του  Spotify, του YouTube ήταν και είναι μόνο μια μικρή ανάσα σωτηρίας συγκριτικά με τη πτώση στις πωλήσεων των CDs. Η αμερικανική μουσική βιομηχανία σήμερα αξίζει λιγότερο από το μισό σε σχέση με μια δεκαετία πριν, ενώ οι υπόλοιπες- εκτός των μεγάλων- αγορές ακολουθούν απογοητευτική πορεία.

Η μουσική βιομηχανία όμως στράφηκε αλλού για να μπορέσει να επιβιώσει. Για τη μουσική βιομηχανία υπήρξε η εναλλακτική λύση. Για τα βιβλία όμως υπάρχει άλλη διέξοδος; Λέτε να δούμε τους συγγραφείς να περιοδεύουν και να τυπώνουν μπλουζάκια; Ίσως! Αν το αντέξουν οικονομικά. Κανείς δεν ξέρει!

Ο William Gibson είχε κάποτε πει ότι «Το μέλλον είναι ήδη εδώ· απλώς δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο». Είδα το “μέλλον” σε ένα πρόσφατο συνέδριο για την τεχνολογία που φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU). Όλοι οι συμμετέχοντες πορεύονταν για τα καλά στον ψηφιακό δρόμο. Όλοι διάβαζαν e-books, είχαν συσκευές, ενώ κάποιοι είχαν ήδη απαρνηθεί πλήρως το χαρτί. Και εκεί, ανάμεσά σ’ όλους τους “ειδικούς”, καθηγητές και απλούς χρήστες, μια γενναία φουτουρίστρια εξέφρασε την εναντίωσή της στη μαζική αγορά βιβλίων. Αγαπούσε τα βιβλία και διάβαζε πολύ. Μπορούσε όμως να βρει ό,τι χρειαζόταν και την ενδιέφερε στο BitTorrent. Κανείς δεν εξέφρασε την παραμικρή ένταση. Ήταν το πιο “κουλ” άτομο στην αίθουσα εκείνη τη στιγμή. Η γυναίκα αυτή ήταν το μέλλον.

Εκδότες και συγγραφείς έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το μέλλον. Και με κάθε βήμα απομάκρυνσης από την έννοια της ιδιοκτησίας, επιταχύνεται η άφιξή του.

Διαβάστε το κείμενο στα αγγλικά εδώ

Michael Geist (University of Ottawa)
Copyright, κέρδη και πειρατεία -ποια είναι η αλήθεια;

Copyright, κέρδη και πειρατεία -ποια είναι η αλήθεια;

Κάτοχοι εμπορικών σημάτων και πνευματικών δικαιωμάτων πολύ συχνά χαρακτηρίζουν την πειρατεία ως νομική αποτυχία και υποστηρίζουν ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη επιβολή σκληρών νόμων για τον περιορισμό και την καταπολέμησή της. Παρ’ όλα αυτά, μια νέα έρευνα πάνω στο φαινόμενο της πειρατείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του International Development Research Centre (Ερευνητικού Κέντρου για τη Διεθνή Ανάπτυξη) του Καναδά, καταλήγει σ ένα διαφορετικό συμπέρασμα, εκείνο που θέλει την πειρατεία να αποτελεί κυρίως προϊόν μιας αποτυχημένης αγοράς, και όχι κάποιου αποτυχημένου νομικού πλαισίου.

Το ερευνητικό συμβούλιο Κοινωνικών Επιστημών ξεκίνησε την έρευνα το 2006, και σε συνεργασία με ινστιτούτα από τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Βολιβία, και την Ινδία  επεδίωξε να κατανοήσει καλύτερα την αγορά και την πειρατεία των Μέσων, όπως της μουσικής, του κινηματογράφου και των λογισμικών προγραμμάτων. Το αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί την πιο περιεκτική μέχρι σήμερα ανάλυση πάνω στο θέμα της πειρατείας.

Η 440 σελίδων έκθεση που ακολούθησε την για πολλά χρόνια ανεξάρτητη έρευνα πάνω σε έξι αναπτυσσόμενες οικονομίες, καταλήγει σε διαφορετικούς από τους μέχρι σήμερα ισχυρισμούς περί πειρατείας. Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ πειρατείας και οργανωμένου εγκλήματος, όπως πολλές φορές τείνουμε να πιστεύουμε. Επίσης, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την καταπολέμηση της πειρατείας δεν έχουν καμία επίπτωση στην καταναλωτική συμπεριφορά. Η έκθεση ακόμα απορρίπτει την άποψη ότι σκληρότερες ποινές αποτρέπουν την πειρατεία και βλέπει ότι ενώ υπάρχουν ήδη σκληρές ποινές για την καταπολέμησή της, οι τοπικοί δικαστές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε υποθέσεις που “απειλούν” την υγεία και ασφάλεια του πληθυσμού.

Αυτό που κάνει όμως την έκθεση να ξεχωρίζει από άλλες του είδους της, είναι το γεγονός ότι δείχνει πως η πειρατεία αποτελεί λειτουργία μιας γενικής αποτυχημένης αγοράς. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι νόμιμοι τρόποι διανομής προϊόντων των Μέσων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει και η έκθεση «η πειρατεία δεν ανταγωνίζεται τη νόμιμη αγορά, ούτε οδηγεί σε απώλειες τη βιομηχανία. Στο κατώτερο σημείο της κοινωνικοοικονομικής κλίμακας όπου τέτοιου είδους χάσματα διανομής είναι συνηθισμένα, η πειρατεία συνήθως είναι η αγορά». Τέλος, το ζήτημα της τιμολόγησης, με πολλά προϊόντα να είναι πολύ ακριβά, καθώς και η ανάπτυξη της τοπικής αγοράς εις βάρος της εθνικής, αποτελούν παραδείγματα μιας αγοράς που ακολουθεί λάθος πορεία και ενισχύει την πειρατεία.

(Πηγή: ottawacitizen.com)

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά εδώ

 

 

e-classes


Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
AccessIT: Συνεργασία με Europeana
AccessIT: Ψηφιακά αποθετήρια για μικρούς οργανισμούς μνήμης

O'Reilly Media
Inside Google eBooks: the Platform, Partners and Titles
Δωρεάν live webcast-σεμινάριο για τη λειτουργία του Google ebooks, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας

Παρακολουθείστε δωρεάν το βίντεο του webcast στο YouTube, εδώ

O'Reilly Media
Tools of Change for Publishing
Παρακολουθείστε σε βίντεο  τις κυριότερες ομιλίες από το συνέδριο Tools of Change for Publishing εδώ και εδώ

O'Reilly Media
What Do eReader Customers Really, Really Want?
Ο Michael Tamblyn, αντιπρόεδρος του τμήματος περιεχομένου, αγορών και πωλήσεων της εταιρείας Kobo και συν-ιδρυτής του πρώτου online βιβλιοπωλείου στον Καναδά “Bookshelf.ca”, μιλάει για τις τάσεις των αναγνωστών έτσι όπως διαμορφώνονται μέσα από την πλατφόρμα της Kobo. Την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011, στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Συνδεθείτε δωρεάν με το webcast εδώ

O'Reilly Media
What Traditional Publishers Can Learn From Self-Publishers?
Οι Mark Coker (Smashwords), Eileen Gittins (Blurb), Pete Nikolai (Thomas Nelson's WestBow Press division) και Bob Young (Lulu.com), τέσσερις κορυφαίοι επαγγελματίες στον τομέα της υποστήριξης της ηλεκτρονικής έκδοσης των έργων τους από τους συγγραφείς, θα μιλήσουν για τις παραδοσιακές εκδόσεις και τις αυτοεκδόσεις, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και θα προτείνουν τρόπους για το πώς όλοι μαζί μπορούν να δουλέψουν αρμονικά. Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011, στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Διάρκεια: 60'.

Συνδεθείτε δωρεάν με το webcast εδώ

O'Reilly Media
Digital Bookmaking Tools Roundup
Ο Peter Meyers, συγγραφέας των εγχειριδίων «Enhanced Ebooks Today & Tomorrow: A Survey for Authors and Publishers», «Best iPad Apps» και «Breaking the Page, Saving the Reader: A Buyer & Builder's Guide to Digital Books» (υπό έκδοση), θα παρουσιάσει τρόπους και εύκολες λύσεις για τη δημιουργία των ebooks. Θα μιλήσει για τα εργαλεία που απαιτούνται, για τα δημοφιλέστερα από αυτά, και για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να τα χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011, στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Διάρκεια: περίπου 60'.

Συνδεθείτε δωρεάν με το webcast εδώ

O'Reilly Media
Open Android: What it Μeans to be Οpen and Why You Would Care?
Ο Marko Gargenta, ειδικός σε ζητήματα λογισμικού και λειτουργικών συστημάτων όπως το Android, θα παρουσιάσει τη διαδικτυακή συζήτηση για το τι σημαίνει "ανοικτό Android", πώς ένα λειτουργικό σύστημα έφτασε να είναι ανοικτό, γιατί είναι σημαντικό και γιατί πρέπει να μας απασχολεί, από πού ξεκίνησε και πού θα φτάσει το “άνοιγμα” του.Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011, στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Διάρκεια: περίπου 60'.

Συνδεθείτε δωρεάν με το webcast εδώ

O'Reilly Media
Building Your First iPad App
Υπολογίζεται ότι 25 εκ. ταμπλέτες iPad έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ο Ken Yarmosh, ιδρυτής της εταιρείας savvy apps (http://getappsavvy.com), με αντικείμενο το σχεδιασμό ξεχωριστών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και προηγούμενη εμπειρία σε web και marketing εφαρμογές (apps),μιλάει για τον κόσμο των apps για το iPad και εξηγεί πώς να “σκέφτεται κανείς iPad”. Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011, στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Διάρκεια: περίπου 60'.
Συνδεθείτε δωρεάν με το webcast εδώ

O'Reilly Media
The Changing World of Digital Rights and Publishing Agreements
Η Dana Newman, δικηγόρος και ειδική σε θέματα copyright και χορήγησης αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας, και η Jenny Bent, ιδρύτρια του πρακτορείου Bent Agency (το 2009), θα συζητήσουν σχετικά με τον γεμάτο αλλαγές κόσμο των ψηφιακών δικαιωμάτων και των εκδοτικών συμβάσεων. Το webcast απευθύνεται κυρίως σε συγγραφείς, πράκτορες και εκδότες. Μερικά από τα θέματα στα οποία θα εστιάσουν οι δυο ομιλήτριες, αφορούν τα νέα μοντέλα χορήγησης αδειών πνευματικών δικαιωμάτων, τις διαφορετικές επιλογές ως προς τις αμοιβές/προκαταβολές, το είδος των αδειών που χορηγούνται, τα κανάλια διάθεσης, την έννοια των «εξαντλημένων» έργων και της επιστροφής των δικαιωμάτων στον συγγραφέα, ενώ θα αναλυθεί τι γίνεται στην περίπτωση μη-εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της σύμβασης από τον αντισυμβαλλόμενο. Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011, στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Διάρκεια: περίπου 60'.

Συνδεθείτε δωρεάν με το webcast εδώ